Ord och tankar

Vinter 2021

Skogsbadsguide

Under januari-februari går jag en kurs till skogsbadsguide hos Cecilia Gustafsson, holistictraining. All undervisning har varit via zoom. Det har fungerat fantastiskt bra, skönt att slippa fara iväg och kunna sitta hemma i lugn och ro.

Att skogsbada innebär att man med sina sinnen tar in skogens atmosfär. (Inte bada i någon skogssjö)

Att landa och känna en större närvaro långt från vardagens oro och brus. 

Att med enkla andningsövningar och kroppsrörelser mjukna inifrån och ut

Att se det som är nära och det som är långt bort. Ljuset som strilar mellan lövverk och trädstammar. Molnens formationer. Grenarnas mönster.

Att höra fåglarna och trädens sus

Att känna mossan, laven, barken, vattnet mot fingrarna. Känna kroppen

Att känna smaken av granbarret, harsyran, blåbäret

Att känna doften från träden, mossan, 

Låt dig få bli ledd in till dina sinnen, ett i taget och slipp ifrån vardagsstressen ett tag.

Tänk dig att ligga under trädkronorna och ledas i yinyoga med alla sinnen öppna

Dis eller sol. Regn eller blåst. Själv eller tillsammans. Ledsen eller glad. Tid spenderad i naturen ger kraft oavsett vad livet i övrigt ger. Kan det vara så att det är avsaknad av naturens visdom och närvaro som gör att vi snubblar, ta av ork vi inte har och tappar kontakten med dem vi är? Med skogens och markens lungor runt oss blir vår kropp och själ påfyllda och vår karta tydligare. Låt oss uppskatta skiftningar i trädstammar, himmel och hav. Håll mig nära naturens flöden och långt bort från instängdhet. Påminn mig om att jag är en liten men viktig del av naturen.

            - Sofia Sivertsdotter

December -20

Summering och tankar över det gångna året som har varit minst sagt turbulent. Ett väldigt speciellt år där vi verkligen fått öva på medkänsla både hos oss själva och gentemot andra. Det har inneburit många tragedier men också fått oss att sakta ner, stanna upp och försöka se det vackra och sköna i livet.

När natten är som mörkast förbereder sig gryningen för ljuset

När livet faller handlöst gör sig famnar beredda

När det svartaste omfamnas marscherar stjärnor fram

Om du ger dig ut i dunklet kommer du att bottna och förlösas

Om du förvaltar hoppet har du alltid ett hem när livet mulnar 

Om du står naken i mänsklighet tappar natten fart

Stora frö av Sofia Sivertsdotter Ur Livnära, 82 dikter om livet

                                             Våren i virustid

Idag är det vårdagjämning, ljuset återvänder! Nu blir vi ständigt påminna om den enorma kris som drabbat oss människor. Nu är det extra viktigt att fylla upp med det positiva runt oss, även om det känns tufft och oroligt. Vi som bor här i Sverige har naturen nära, där kan vi stanna upp, där kan vi andas ut vår oro. Fyll ryggsäcken med godsaker. Lyssna på fåglarna. Nu ska jag passa på att ta med kikaren och kanske lära mig lite nytt i fågelfaunan. Mina klasser är uppskjutna men kanske en träff ute i skogen vore ett alternativ till en yogadag? Att var och en tar med sig en matsäck, vi vandrar och pausar. 

Ta väl hand om er och varandra  <3 





December

Nu är de flesta klasser slut för terminen. Ett stort varmt tack till alla deltagare som varit med under hösten. Nu har vi en julledighet att se fram emot, så ses vi snart igen med ny energi i januari.

Varma julkramar <3

Det första ljuset i adventsljusstaken står för hopp, det andra för kärlek, det tredje för lycka och det fjärde för fred. Fyra veckor av ljus i en tid då mörkret ligger som en filt över oss. December är ljusets och mörkrets tid, ett tillfälle att stanna upp och begrunda livets kontraster...

ur ord för dagen, 365 texter för styrka och sinnesro 

av Sofia Sivertsdotter


Yogadag


En riktigt gråmulen novembermorgon som gjord för yoga.  

Dimman låg tät över skogen, vattnet forsade i bäcken utanför stallet och en förväntan låg i luften. Nu var det dags igen för en yogadag. Soppan var förberedd, idag blev det en krämig potatis och rotsellerisoppa och en kaka till kaffet

Fyra kvinnor kom och deltog på min yoga. Lugna rörelser i takt med andetaget. En skön energi spred sig i rummet.

Lunchen intogs i köket under förtroliga samtal, magiskt.

Efter lunchen var det skönt att komma ut på en tyst och stilla vandring och insupa skogens dofter och lyssna på naturens ljud.

Tillbaka till värmen i stallet och yinyoga, denna gång fokuserad på hjärtat och lungorna.

En liten beskrivning över hur en yogadag brukar utforma sig.

Välkomna




Pranayama

Pranayama är sanskrit och betyder ungefär andningskontroll. Prana betyder livsenergi, yama betyder kontroll och ayama betyder förlängning. Under både yinyogan och hathayogan är andningen central, vi utför medvetna andetag som skapar balans mellan kropp och sinne. 

Om andetaget är lugnt är sinnet lugnt.

          Paus. Stanna upp.

  • Sätt dig bekvämt med fötterna på marken.
  • Slut ögonen lätt
  • Slappna av i käkarna och stäng munnen
  • Låt andetagen flöda genom näsan
  • Ta 5 djupa andetag
  • Öppna sakta ögonen och känn efter hur du mår, i sinnet och i kroppen.




                                    Yinyoga och TKM

Yinyoga kommer ursprungligen från Kina och kallades först för daoist-yoga. Kampsportare använde sig av olika stretch-övningar innan sin träning. Detta upptäcktes av Paul Grilley under början av 1990-talet. Han  utformade dagens yinyoga och blandade det kinesiska tänket av meridianer med den indiska yogan. 

Meridianer är kanaler eller vägar där qi (livsenergi) flödar. De är 12 till antalet varav vi använder oss av 10 st inom yinyogan. Meridianerna ligger inbäddade i fascian och är kopplade till olika organ i kroppen. Genom olika positioner stimuleras fascian och energin tillåts flöda. Fascian är som ett lim som omsluter muskler, organ och bildar senor och  även finns inuti skelettet. Fascia är nyligen benämnt som ett organ. Det bedrivs mycket forskning inom fascian, bindväven och man upptäcker vilken enorm betydelse den har i vår kropp.



                                                                     

                                     Stockholm och kurs


Nu är jag hemma igen efter en kurshelg i Stockholm.

Så berikande och viktigt att åka iväg. Nu var det dags för yinyoga och kinesisk medicin.  Genomgång av de 5 elementen, meridianer och organ de är kopplade mot. Mycket intressant och lärorikt. Ett litet skrap på ytan på den kinesiska medicinen, TKM, som är enormt stort.

Ett varmt tack till Magdalena Mecweld och Mats Nielsen på Yin-yoga.se och till Jana Särman Odlalivet.se

Tack också för alla fina samtal under frukost och middag Ruth, Josefine och Betina. Plus alla fina lunchsällskap. 

Man träffar nya fina människor varje gång som berikar livet. Djupa samtal, skratt och gråt. De flesta kommer man inte att träffa igen, men de lämnar ett fint minne inne i hjärtat.




Sensommar

Jag älskar augusti! En känsla att få börja på nytt och stärkt av sommarens ledighet. Nu är det dags att låta drömmarna bli verklighet. Ibland blir det inte som man tänkt sig men rädslan att misslyckas hindrar. Jag vet! Rädslan har hindrat mig i så många år. Blygseln och oron har varit större än viljan till förändring, och när jag plötsligt insåg att jag har en egen kraft då växte jag. Var det i tonåren? Nej det dröjde tills jag var 45 år. 

Lite personliga tankar men nu lite höstnyheter:

Snart är det dags för höstens yogahelg det finns några platser kvar. 14-15 september på Rullan.

Höstens yogadagar är planerade.

En extra insatt yinyogaklass på grund av det stora intresset, jag är helt överväldigad, lilla jag? Hur gick det till? 

Morgonyoga på Etage 5

Mindfull core och yinyoga på 4-shape

Yinyoga på Rullan 2 klasser

yinyoga i Säffle 2 klasser

Flödande yoga på Rullan


Hjälp mig idag att utforska min kraft. Påminn mig om att jag inte behöver förställa mig för att duga, inte bevisa att jag räcker till eller gömma det jag inbillar mig är förkastligt. Hjälp mig att acceptera mina tillkortakommanden och brister. Låt min vind ta fart.

                     Ur Ord för dagen, 365 texter för styrka och                                   sinnesro av Sofia Sivertsdotter

                                       Planering

Sitter nu och planerar sensommaren och hösten lite smått.

Yogadag den 11 augusti  och en yogahelg den 14-15 september är vad som kommer härnäst.

Passa på att komma till Rullan för att finna kraft och återhämtning i denna lugna och stilla miljö

                                     Yogadagen i maj

Sitter nu och smälter intrycken från helgens yogadag.

Som vanligt en härlig samling av kvinnor, ja oftast är det kvinnorna som söker sig hit. Skulle önska att männen vågar komma hit också. Det blev ändring av planen att vara ute. Vädret var lite sådär så vi tillbringade den mesta tiden inomhus. En lite kortare promenad blev det dock, under tystnad och medveten närvaro.

Jag bjöd på morotssoppa och rabarberpaj.


Puss i Påsk



Jag önskar er alla en riktigt Glad Påsk!

Passa på att vara ute och lyssna på fågelkvittret, känna solens strålar mot din hud och andas djupa långa andetag och fyll dig med ny kraft. Andas ut det spända och det förgångna.


Mjukna i ansiktet, släpp taget.

Lyssna på dina andetag. Hur känns de? Var befinner de sig?

Andas in genom näsan och andas ut långsamt genom munnen med ett litet motstånd som när du blåser upp en ballong.

Upprepa

Njut och lev i nuet

Puss i Påsk!




Nu har terminskurserna avslutats på Rullan så nu är det bara yogadagar framöver eftersom vår uthyrningssäsong börjar nu. I onsdags hade jag ett gäng arbetskamrater från  LSS hos mig som avslutade sin måldag med ett besök på Rullan. 1 timme med mjuka rörelser, andningsövningar och avslappning. Nästa onsdag kommer nästa arbetsgrupp. Så givande och viktigt att ni tagit er tid till pausen och lugnet i er annars så stressade vardag.


                          Yogadagar i april och maj

På långfredagen är det dags igen för en yogadag. Lugn och stillsam yoga, yinyoga med mindfulness. Vi äter en gemensam vegetarisk lunch och går en stilla vandring ute med alla våra sinnen öppna. En dag att lugna ner och återhämta sig från vardagens göranden och måsten.

Nästa tillfälle efter påsk är den 5 maj. Då är vi mestadels ute i naturen på vandring. Ute äter vi vår lunch. Hemma igen så yogar vi och varvar ner innan hemfärd.

                                         Våren

Nu har ljuset återvänt och mycket händer  både i naturen som hos oss själva. Tänk vilken växtkraft! Enligt österländsk filosofi går vi in i elementet Trä. En tid av växande och expanderande, kreativitet och skapande.

I yinyogan fokuserar vi på lever och gallblåsans meridianer.

Obalans i dessa kan ge symtom som ilska, irritation, frustration, huvudvärk mm. Balans i träelementet gör oss känslomässigt lugna, empatiska, målmedvetna, uthålliga och duktiga på att planera.


   

Paus

🌿Sänk axlarna
🌿Ta tre djupa andetag
🌿Släpp allt du gör för en minut
🌿planera in små pauser varje dag



 Påminn mig idag om att en stund i stillhet ger klarare tankar och sänkta axlar. Hjälp mig att prioritera klokt och att göra det som säkerställer en dag utan stress. Låt mig älska och hylla denna dag med en lugn men effektiv skärpa" Ur Ord för dagen av Sofia Sivertsdotter


Kärlek och mod 

Sista söndagen i mars var det dags för en yogadag med tema kärlek och mod. Ännu ett tillfälle att möta nya fina människor på mattan. Denna gång var temat Yinyoga med fokus på hjärtat. Mindfulness genomsyrade dagen både i yinyogan som i de gående meditationerna, på mattan och i naturen. Vi åt spenatsoppa med goda tillbehör och en chokladmousse till dessert. Recepten finns längre ner på sidan. Deltagarna delade med sig tips på bra böcker b la om förlåtelse:

Desmond Tutu: Förlåtelse

 Ross Harris: Verklighets-glappet 

Daniel Ek mfl: Tid att leva


                                       Vidareutbildning



Jag har varit i Stockholm under helgen och gått en fortsättningskurs i yinyoga, mindfulness och ACT. Som alltid så givande. Skönt att få mer kunskap men också en bekräftelse på att jag är inne på rätt spår, att det här vill jag fortsätta att vidare förmedla

Magdalena och Mats är så inspirerande och utvugna i sina ledarstilar och nu bara längtar jag till nästa tillfälle som är i september, yinyoga och kinesisk medicin.

Åh Stockholm är så vackert, här är bilden tagen på bron till Långholmen.

                                                        Vinteryin

Det blev en mysig eftermiddag i stallet. Vi gjorde ett yinyoga-pass riktat till ljumske och mage. Ett för många passande pass när vi känner oss mättade både fysiskt, psykiskt och mentalt. Vi avslutade passet med en sittande meditation ledd av Else Marie och liggande vila. Efter det var det gott med värmande dryck och dadelbollar. Recepten finns längre ner på sidan. Jag åkte hem med ett stort lugn inombords och jag hoppas att mina yogavänner kände likadant. 

                                              Hösten


 Vår tid för eftertanke och reflektion. Återhämtning och lugn. Nu passar jag på att inspireras av  böcker och kurser. Jag har själv fördjupat min kunskap inom yinyoga, Vila dig i form med Magdalena Mecweld. Hon har också en mycket pedagogisk bok och app med samma namn som varmt rekommenderas.





Andas, livet händer mellan två andetag av Ulrika Norberg 

"Våra andetag är vår kompass till oss själva Med hjälp av medvetna andetag kan vi uppnå högre hälsa och välmående"

Ulrika visa på olika andningsövningar så kallade pranayama hur vi kan sänka stressnivåerna, öka vår syreupptagningsförmåga och mycket annat.

Hon tar också upp sambanden mellan denna tusenåriga teknik med dagens vetenskap.

                          Meditationens hemligheter av Davidji

"Under tusentals år har människorna försökt nå fram till stillheten och tystnaden som finns i deras inre för att hitta sitt djupaste själv.."

I boken tar Davidji upp olika övningar och guidade meditationer. Du kommer att få en djupare förståelse för vad meditation är. Se boken som en handbok att återkomma till. Den är lättanvänd och jag återvänder ofta.

                                                                      

Ljus 

Av Sofia Sivertsdotter

                                                   Från boken: Strimmor av ljus

Mörker är ingenting annat än frånvaro av ljus. När ljus tänds, kan mörker inte existera och hat inte överleva. Varje människa är som ett brinnande ljus. Likt varje frö som blir till  blomma och varje puppa som blir till fjäril är varje människa en sol som är menad att fortsätta växa och lysa starkt.

Någon skiner i forskning, någon i politiken och någon som förskollärare. alla är vi kronblad på en och samma blomma. Vi kommer från samma ljuskälla med lika starkt skinande strålar, men med olika gåvor och uppgifter att ta oss an.

Låt oss idag välja det ljusa, expanderande och goda.Ge oss kraft att kliva in i ljuset där allt är möjligt att genomföra, vara och åstadkomma. Hjälp oss att se ljuset i oss själva lika tydligt som vi ser det i andra och ödmjukhet att ge bort det till så många som möjligt innan dagen blir till natt.

Recept    

GULDMJÖLK 

En värmande, antiinflammatorisk dryck. Perfekt för kuriga höst och vinterdagar

Värm i en kastrull 1 tsk gurkmeja, 1 tsk kanel, 1 tsk malen kardemumma, 1 tsk malen ingefära och 1/2 tsk kokosolja  med 2dl mandelmjölk. Häll upp i en mugg och tillsätt honung




Äpple/ingefärsdryck

Riv en bit ingefära i en mugg, tillsätt kanel, kardemumma och gurkmeja. Fyll halva muggen med äppeljuice och fyll resten med hett vatten


Dadelbollar

14 mjuka dadlar

60 g naturella valnötter

1 msk tahini

1 msk kokosolja

pepparkakskrydda

havssalt

Mixa allt tillsätt ev lite vatten. Rulla till bollar.

Rulla bollarna i sesamfrön

Rostad pumpa-och kokossoppa 4 pers

1 butternutpumpa eller hokkaidopumpa

1 burk kokosmjölk

2,5 dl kokande vatten

1 kvist färsk rosmarin, eller 1 tsk torkad

2 cm ingefära, skalad och riven

2 msk äppelcidervinäger

havssalt efter eget tycke och smak

svartpeppar

Chevreyoghurt

150 g mjuk chevreost (getost)

4 msk yoghurt

Tillagning:

Värm ugnen till 200°

Dela butternutpumpan med en vass kniv och ta bort kärnorna.

Lägg halvorna på en bakplåt med snittytan ner. Ugnsbaka i 35 minuter. Halvorna är klara när köttet är mjukt och skalet är bubbligt och gyllenbrunt.

Förbered chevreyoghurten genom att vispa samman ingredienserna i en skål.

Ta ur pumpan och låt svalna. Gröp ur köttet och lägg i en matberedare eller stark mixer tillsammans med de andra ingredienserna. Mixa under hög hastighet tills den är helt slät. Tillsätt mer vatten vid behov.

Värm upp igen och smaka av.

Recept hämtad från appen: Green Kitchen





Hallon och avokadomousse 2 pers

2 avokado

3 limefrukter

6 mjuka dadlar

150g frysta bär

1/2 tsk kardemumma

1 dl yoghurt

Gröp ur avokadoköttet och lägg i en mixer tillsammans med dadlarna och limen. Tillsätt vatten om nödvändigt.

Smaka av.

Fördela hälften av moussen i två burkar.

Tillsätt bär och kardemumma i den kvarvarande moussen i mixern och mixa tills den är slät.

Tillsätt först några skedar yoghurt i burkarna sen bärmoussen.

Använd baksidan av en sked för att blanda samman lagren lite.

Toppa med mörk choklad, mandlar och nötsmör


Sötpotatis och morotssoppa 4 pers

Olivolja eller kokosolja

1 lök

2 sötpotatisar

4 morötter

4 knippen färsk timjan eller 1 tsk malen

2,5 dl okokta röda linser

1 l vatten

havssalt, svartpeppar

Hetta upp oljan i en gryta, tillsätt lök, sötpotatis, morötter och timjan. Fräs i ca 1 minut under omrörning.

Tillsätt linserna, vatten, salt och peppar. Täck med lock och sjud i ca 20 minuter tills grönsakerna är mjuka.

Mixa soppan med stavmixer och smaka av.

Servera soppan i skålar och toppa ev med yoghurt och pumpafrön.



Yogatårta ca 12 bitar

5 dl sötmandel blötlagda i 4 tim

5 dl dadlar om torkade blötlägg i 4 tim

2 msk kakao

1 tsk vanilj

5 dl cashewnötter blötlagda i 4 tim

2 bananer

2 tsk malen kardemumma

1 dl agavesirap

4 msk kokosolja

1 citron

5 dl hallon

1 krm havssalt

Färska bär till garnering

Klä bottnen av en springform med plastfilm.

Mixa den blötlagda mandeln,urkärnade dadlar, kakao, vanilj. Platta ut massan i formen.

Mixa cashewnötter, bananer, kardemumma, agavesirap, kokosolja, citronsaft, hallon, salt till en slät massa.

Häll massan ovanpå bottnen.

Plasta och frys in i minst 4 timmar

Toppa med bär vid servering

Recept hämtat från Yogamat 

Spenatsoppa med chermoula-bönor:

Olivolja

2 små purjolökar

2 vitlöksklyftor

1-2 msk färsk ingefära

2 msk färsk timjan

600 g potatis

1 l grönsaksbuljong

150 g spenat


Recept hämtade från appen: Green Kitchen

Jalapeno-chemoulabönor

1 msk kumminfrön

1 bunt persilja

saften från 1/2 citron

10-12 inlagd jalapeno

2 vitlöksklyftor

1 msk lönnsirap

4 msk olivolja

havssalt

200 g gröna brytbönor

Rosta kumminfröna i en stekpanna. Mixa resterande ingredienser förutom bönorna som kokas i lättsaltat vatten o delas. Häll sedan över den mixade dressingen över bönorna.

Chokladmousse

4 bananer

2 mogna avokado

4 msk nötsmör

4 msk kakao

1 msk kakaonibs

Bilder